Betalkort

Betalkort är precis som ett kreditkort där du kan handla på kredit och betala av fakturan när lönen kommer. Skillnaden mot ett kreditkort är att fakturan som regel måste betalas till fullo i slutet av varje månad. Om man jämför betalkort hos sin bank eller andra kortutgivare, så kan man enkelt hitta det betalkort som passar en bäst.

betalkort

Betala månaden efter inköp

Betalkort används som benämning på kort där kortinnehavaren enligt kontovillkoren beviljas anstånd, vanligtvis 30-45 dagar, med betalning av det belopp som påförts kontot under en viss period. När innehavare av betalkort använder kortet för att betala en vara eller tjänst debiteras beloppet automatiskt kortinnehavarens konto eller faktureras (dvs en räkning skickas) för inbetalning samma månad eller månaden efter inköpet.

Omvandlas till kreditkort

Betalkort kan också i vissa fall, vilket i så fall framgår av avtalsvillkoren, omvandlas till kreditkort. Det innebär att kunden får betala ränta på en utnyttjad kredit. Betalkortet omvandlas till kreditkort antingen genom att kunden betalat för sent och därmed inte följt betalningsvillkoren för betalkortet eller om kunden valt att betala ett lägre belopp och på så vis delat upp betalningen av fakturabeloppet.

Betalkort utan avgifter

Idag finns det en mängd olika kredit och betalkort att välja mellan. Varenda bank erbjuder flera stycken, även bensinmackar, flygbolag, hotell och restaurangkedjor erbjuder egna betalkort. Ofta har korten många förmåner, så som bonusar och cashback och man kan spara in en hel del pengar på att använda betalkort.

Trots det så kan det vara svårt att hitta ett betalkort utan avgifter. Vill man ha ett betalkort utan avgifter måste man först förstå att det finns flera typer av avgifter i samband med betal och kreditkort.

Ränta på betalkort

När man använder sig av krediten på sitt betalkort kan man räkna med att man nästan alltid blir skyldig att betala ränta på det lånade beloppet. Vissa kortutgivare erbjuder en räntefri period, men vill man helt och hållet undvika ränta så bör man inte spendera mer pengar än vad man har på kontot.

Årsavgift betalkort

Årsavgiften är på de vanligaste korten inte speciellt stor, utan de brukar ligga på runt 300 kr om året. Vill man däremot ha ett betalkort utan avgifter så finns det ett fåtal banker som erbjuder betalkort utan årsavgift.

Uttagsavgift betalkort

När det gäller kreditkort tillkommer det nästan alltid en avgift vid kontantuttag, det kan röra sig om en bestämd summa eller en procentuell del av uttaget. Däremot när det kommer till betalkort är det vanligare att man slipper uttagsavgiften.

Gemensamt betalkort

Ett gemensamt betalkort om man har en delad ekonomi är ganska vanligt bland par och familjer, man kan tex använda betalkortet till inköp av mat, kläder samt saker till sina barn om man har det. För att du skall kunna få ett gemensamt betalkort krävs det att ni har eran ekonomi på samma bank.

Att skaffa ett gemensamt betalkort kan vara bland det smidigaste du gjort, speciellt om du lever i ett förhållande med barn och har en gemensam ekonomi med din sambo, man eller maka. Då det finns en mängd olika gemensamma betalkort att välja mellan är det viktigt att man tar ordentligt med tid att jämföra de olika betalkorten som finns på marknaden och fundera på vad man har för behov inom just sin familj eller förhållande.