kreditkort

Kreditkortstermer

Här går vi igenom sån som är bra att veta om kreditkort och som kan underlätta din kreditkort jämförelse när du letar efter ett bra kreditkort.

App

Många av kreditkortsleverantörerna har även utvecklat appar som är sammankopplade med korten. Dessa hjälper dig att få koll på utgifterna och ger dig en överblick över hur du använder kortet. I apparna kan du se historiska fakturor såväl som kommande fakturor på ett tydligt sätt.

Kredittid

Alla kreditkort ger kunden en räntefri kredittid. Antal räntefria dagar skiljer sig mellan leverantörerna men vanligtvis ligger de mellan 40 och 60 dagar. Denna period kan ses som att du får låna pengar helt räntefritt vilket inte är så dumt ifall det kör ihop sig någon månad.

Avgifter

Ofta följer en årsavgift med för ett kreditkort. Den varierar mellan kortaktörerna. De finns kort där årsavgiften är gratis men hos många kostar den upp till 500 kr. Ibland kan det vara värt att välja ett gratiskort men ibland kan det vara mer fördelaktiga tjänster kopplat till ett kort som kostar och då kan det vara mer värt i slutändan.

Ränta

Räntan varierar också mellan kreditbolagen och den är alltid rörlig. När du jämför den mellan aktörerna ska du titta på den effektiva räntan. I den är nämligen eventuell årsavgift och andra avgifter inräknad.

Kreditgräns

Kreditgränsen varierar mellan kreditkorten. När du jämför kreditkort är det viktigt att tänka på det så du inte ansöker om ett kreditkort med lägre kreditgräns än du önskar. Överlag är det bättre att ta höjd för oförutsedda utgifter och ansöka om en hög kreditgräns direkt, för om du vill höja krediten vid ett senare tillfälle kommer kreditbolaget vilja ta en till UC kontroll på dig, vilket är onödigt i sammanhanget.

I vissa fall kan det dock vara klokt att ansöka om en låg kreditgräns. Ett exempel på det är om du ansöker om ett kreditkort i samband med att du ska åka utomlands. Då kan det innebära en viss säkerhet att inte ha så hög kreditgräns. Den ekonomiska risken, vid händelse att ditt kort blir stulet, blir helt enkelt mindre med en lägre kreditgräns.

Ansökan

När du bestämt dig för vilket kreditkort du vill ha ansöker du om det på kreditbolagets hemsida. Det brukar vara enkelt och gå relativt snabbt. När du fyllt i ansökan görs en sedvanlig kreditprövning för att försäkra sig om att du har en stabil ekonomi som är god nog för att krediten inte kommer att misskötas.

Om din ansökan godkänns får du ditt kreditkort inom några bankdagar. Oftast kommer kreditkortet först och sedan kommer koden en dag senare.

Kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett kreditkort bör du vara helt säker på att du kommer kunna betala igen den kredit du utnyttjar. En kredit fungerar nämligen på samma vis som ett lån när det kommer till återbetalningen. Om du inte har råd att betala tillbaka när avi:n/fakturan kommer går skulden till inkasso och sedan vidare till Kronofogden.

Onödiga inkassokostnader blir ett faktum och betalar du inte trots påminnelser blir det en betalningsanmärkning av det hela. Får du en sådan kommer den försvåra dina möjligheter till lån, krediter, avbetalningar och abonnemang det närmsta 3 åren.